Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Θρεπτική αξία οσπρίων

Από το βιβλίο ''Διατροφή από το σήμερα για το αύριο''
Εκδόδεις: Γιαλλέλη
Τόμος Ι


Τα όσπρια ήταν και θα έπρεπε ακόμα να είναι η βάση της διατροφής του πληθυσμού μας.Ζούμε σε ένα γεωγραφικό χώρο,τη Μεσόγειο, που το κλίμα επιτρέπει να ευδοκιμήσει κάθε είδος οσπρίου.Φασόλια όλων των τύπων,χρωμάτων και μεγεθών ,φακές,ρεβύθια και φάβα,είναι πολύτιμα  προϊόντα της Ελληνικής γης.Μερικά μάλιστα από αυτά έχουν αποκτήσει και ''ονομασία προέλευσης''.''Γίγαντες Καστοριάς'',''Ρεβύθια Σίφνου'',''Φάβα Σαντορίνης''είναι εγγύηση ποιότητας και γευστικής απόλαυσης .Η θρεπτική αξία των οσπρίων είναι μεγάλη.Αυτό αποδεικνύεται έμμεσα και από το ότι μπορούν μόνα τους να καρπίσουν.Όλα τα τρόφιμα που έχουν μέσα τους ''το σπόρο της ζωής'',έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.Αν βάλουμε σε ένα κομμάτι υγρό βαμβάκι ένα φασόλι ,όπως κάναμε στο μάθημα της φυτολογίας μικρά παιδία στο σχολείο , θα γίνει ένα ολόκληρο φυτό,χωρίς να χρειαστεί κανένα θρεπτικό στοιχείο από το περιβάλλον.Τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης για αυτό και θεωρούνται τρόφιμα επιλογής για καλή υγεία , ακόμα και για τους διαβητικούς.Περιέχουν ,επίσης , πρωτείνες,υψηλής βιολογικής αξίας ,όχι βέβαια όσο αυτές του κρέατος, αλλά πολύ καλύτερες και περισσότερες από άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Διαθέτουν φυτικές ίνες και ασβέστιο. Ακόμα και όσοι από εμάς έχουμε ''φούσκωμα''μετά από κατανάλωση οσπρίων,είναι ''εξευγενισμένες''.Δε θα πρέπει λοιπόν ένα τέτοιο παροδικό συνήθως ενόχλημα, να αφαιρεί από τη διατροφή μας το πολύτιμο αυτό αγαθό. 

Σιμώνη Κουρσάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου