Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Τα όσπρια στη νηστεία

Τα όσπρια μπορεί να είναι πλούσια σε πρωτείνες, όπως το κόκκινο  κρέας ωστόσο, δεν είναι ίσης βιολογικής αξίας. Λόγω όμως της μηδενικής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη βρίσκονται πιο κοντά στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και έτσι συστήνεται να καταναλώνεται συχνότερα (1-2 φορές την εβδομάδα.)
Τα όσπρια αντικαθιστούν το κρέας σε περιόδους νηστείας και γενικά είναι ωφέλιμα τόσο για τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό, υποκαθιστώντας τη συχνή κατανάλωση του κρέατος. Ειδικά όταν καταναλώνονται μαζί με δημητριακά, όπως το ρύζι, αναβαθμίζεται η βιολογική αξία των πρωτεινών τους και ομοιάζει  με αυτή του κρέατος.
Τα ξερά φασόλια και ο αρακάς μπορεί να δημιουργήσουν αέρια ή φούσκωνα, ιδίως αν δεν καταναλώνονται συχνά. Πιο εύπεπτα  όσπρια είναι τα μαυρομάτικα φασόλια οι φακές, καθώς και προιόντα σόγιας, όπως τα τυριά tofu και tempeh.

Οι τσεσμελήδες ήταν αυστηροί στη νηστεία τους. Νήστευαν, ακόμα και τα παιδιά 15 μέρες το κρέας και μια εβδομάδα το λάδι, ώστε να προετιμαστουν για την Αγία Κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των νηστειών τρώγανε καλαμάρια γεμιστά, μυδοπίλαφο,γυαλερές (γιαλιστερές), σούπες τουρσί, ρεβιθοκεφτέδες,μπαλίκια,ντάφιμοι,σαλάτες,γυφτοφάσουλα,βολβούς.Γενικά έτρωγαν ότι τρώμε και σήμερα νερόβραστα λαχανικά,μακαρόνια και όσπρια.Την Κυριακή των βαίων το τραπέζι περιλάμβανε οπωσδήποτε 
φρέσκο ή παστό ψάρι,συνήθως,κολιό.

Βιβλιογραφία:
1. ΤΙΤΛΟΣ: ΤΣΕΣΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. 2010
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΟΡΙΝΝΑ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΜΠΟΥΡΚΑ
2. ΤΙΤΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΦΙ ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΣΤΟ SUPER MARKET
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: medNutrition publication 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νικόλαος Ζερβάς-Νικολεττα Ντορζή 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου